Rome

Rome
Rome is de hoofdstad van Italië en met 2,8 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land. Rome is gebouwd op 7 heuvels en midden door de stad stroomt de rivier de Tiber. Het historisch stadscentrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft veel bekende bezienswaardigheden welke ik hieronder zal beschrijven. Wanneer je alles op je gemak wilt zien, zou ik er minimaal 4 hele dagen voor uittrekken. Vanaf vliegveld Ciampino kan je voor €5,90 de bus pakken naar Termini en vanuit daar een bus naar het centrum voor € 1,50. Kaartjes kan je in een automaat kopen bij een kiosk. Er zijn geen vaste bustijden, dus het is wachten tot deze voorbij komt.

Allereerst wil ik wat sfeerfoto’s van de stad laten zien om snel een beeld te geven wat je in Rome kan verwachten. Je vindt in Rome veel drinkfonteinen waar je gratis je flesje kan vullen. Erg handig, vooral wanneer het er heet is in de zomermaanden.

Eten & drinken

Voor mijn 9 leukste eettentjes in Rome klik hier

Colosseum

Het Colosseum is één van de bekendste bezienswaardigheden van Rome. Wanneer je in Rome bent, kan je deze ook niet overslaan. Ruim 2000 jaar geleden werd dit bijzonder amfitheater, ook wel Flavisch amfitheater genoemd, gebouwd en diende als de arena voor gladiatorengevechten. Er konden zo’n 50.000 toeschouwers in en heeft een oppervlakte van 188 bij 156 meter, een omtrek van 527 meter en is ongeveer 49 meter hoog. Vanaf het ernaast gelegen Forum Romanum heb je ook een prachtig zicht over het Colosseum. In de avond is het mooi verlicht en het is zeker de moeite waard om er dan ook even te kijken. Het beste kan je eerst bij Forum Romanum kaartjes kopen voor zowel Forum Romanum als het Colosseum. Je kan dan langs de lange rij lopen en je staat zo binnen!

Adres: Piazza del Colosseo 1 Rome

Forum Romanum

Naast het Colosseum ligt het prachtige Forum Romanum wat letterlijk Romeins marktplein betekent. Tijdens het Romeinse Rijk was dit het bruisende, politieke en commerciële centrum van de stad. Nu bestaat het uit ruïnes van triomfbogen, tempels, staatsgebouwen en basilieken. Neem een flesje drinken mee, vooral op warme dagen. Je kan deze bij de drinkfonteintjes vullen met water.

Adres: Piazza Santa Maria Nova 53 en Largo della Salara Vecchia 5/6 Rome

Spaanse trappen

De Spaanse Trappen (Scalinata della Trinità dei Monti) bevinden zich op het Piazza di Spagna. De Spaanse trappen werden ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis in 1721 en zijn gebouwd tussen 1723 en 1725. De trappen behoren bij de kerk Trinitá dei Monti. Zowel toeristen als locals komen graag op en rondom deze trappen. Ze hebben haar naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond. Rondom dit plein kan je goed winkelen met een goed gevulde portemonnee, de meest exclusieve modehuizen bevinden zich hier.

Trevifontein

De Trevifontein (Fontana di Trevi) is de grootste en bekendste fontein van Rome en misschien wel ter wereld. Hij is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. Het ligt aan het pleintje Piazza di Trevi. De bouw duurde van 1732 tot 1762 en is ontworpen door architect Nicola Salvi in barok-stijl. Vroeger kwamen er drie wegen uit op het plein van de fontein en daar is de fontein ook naar vernoemd. Trevi komt van de woorden tre via wat drie wegen betekent. Er wordt gezegd dat als je over je schouder een munt in de fontein gooit, je Rome nog een keer zal bezoeken. Bijna iedereen die hier komt, gooit dan ook een muntje over zijn schouder. Wekelijks worden de munten uit de fontein gehaald en gebruikt voor een goed doel.

Sleutelgat

De mooiste plek om de Sint-Pieter te zien is vanaf de Aventijn, één van de zeven heuvelen van Rome. Je moet er even voor in de rij staan en een oogje voor dichtknijpen om door het sleutelgat op het Piazza dei Cavalieri di Malta te kijken, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht op de Sint-Pieter door de tuin van de Cavelerie van Malta.

Pantheon

Het indrukwekkende Pantheon staat op de Piazza della Rotonda. Het is het best bewaarde bouwwerk uit de Romeinse tijd. Al 27 jaar vóór het jaar 0 werd begonnen met de bouw van deze tempel. Helaas werd een deel verwoest door branden en moest het opnieuw worden gebouwd. In de Middeleeuwen werd er veel brons en marmer gestolen door rovers. Het Pantheon staat bekend om zijn lichtkoepel met een diameter van meer dan 43 meter. Dit is ook de hoogte van de grond tot de koepel. In het midden zit een gat waar zo veel natuurlijk licht doorheen komt.

Piazza Navona

Het mooie plein trekt veel kunstenaars en toeristen. Naast de vele imposante bouwwerken vind je er ook veel café’s en restaurants. De prijzen liggen hier ook een stuk hoger op het terras. Vroeger stond er op het plein een atletiekbaan en het enorme stadion van Domitianus. Nu vindt je er de kerk Sant’Agnese in Agone die werd gebouwd door Francesco Borromini. Ook staan er 3 fonteinen waarvan de grootste in het midden werd gebouwd door Bernini en heeft de naam La Fontana dei Quattro Fiumi.

Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori is één van de bekendste en oudste marktpleinen van Rome. De markt bestaat al sinds 1478, maar begon op het Capitool en Piazza Navona. Vanaf 1869 staat de markt 6 dagen per week (behalve op zondag) op Campo de’ Fiori. Een kleurrijke markt met verse groenten, fruit, bloemen, Limoncello, olijfolie en souvenirs. Aan het eind van de middag worden alle kraampjes opgeruimd en stromen de terrasjes steeds voller. Rondom Campo de’ Fiori vind je veel restaurantjes en bars waar  straatmuzikanten muziek komen maken.

Mond van de waarheid, Bocca della Verita

De Mond van de Waarheid is een ronde stenen/marmeren schijf uit de Romeinse oudheid met een gezicht en een open mond wat een riviergod zou moeten voorstellen. Hij staat bekend als eeuwenoude leugendetector. In de middeleeuwen dacht men dat je als je loog, je hand werd afgebeten door de mond. Hij staat bij de ingang van de kerk Santa Maria in Cosmedin.

Adres: Piazza Bocca della Verità 4, Rome

Monument Victor Emmanuel II

Het statige, witte, marmeren momument ligt tussen Piazza Venezia en het Capitool en is ontworpen door Giuseppe Sacconi. Italianen noemen het ook wel Altare della Patria of Il Vittoriano. Het monument is gebouwd tussen 1895 en 1911 en is 135 meter breed en 70 meter hoog. Victor Emmanuel was de eerste koning van Italië. In 1878 kwam hij te overlijden en hij werd begraven in het Pantheon.

Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld met een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer. Sinds 1984 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie. Het staatshoofd en tevens leider van de kerk is de paus. Hij heeft zijn officiële residentie in Vaticaanstad staan en ook zijn complete staf is woonachtig in het kleinste land van de wereld. Er wonen naar schatting nog geen 900 mensen en het geboortecijfer is 0. Er wonen voornamelijk priesters en zusters. Daarnaast werken er ongeveer 3000 personeelsleden, maar deze wonen buiten het Vaticaan. De vlag van Vaticaanstad is vierkant met twee verticale banen in de kleuren goud en wit. Op het bekende Sint-Pietersplein houdt de paus elke zondag zijn toespraak en is vooral bekend van de “bedankt voor die bloemen” tijdens Pasen. Op het plein vind je ook de Sint-Pietersbasiliek wat tot 1989 de grootste kerk ter wereld was. De enorme basiliek biedt ruimte voor 20.000 bezoekers en heeft de grootste koepel ter wereld met een diameter van 42 meter. De Sixtijnse Kapel met de wereldberoemde fresco’s van Michelangelo is ook te vinden in Vaticaanstad. Hier komen de kardinalen bij elkaar wanneer er een nieuwe paus gekozen moet worden. Wanneer er witte rook uit de schoorsteen komt weet de wereld dat er een nieuwe paus gekozen is.

Engelenburcht

Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Vanuit het Vaticaan leidt een geheime gang naar Engelenburcht. De gang is in 1277 gebouwd als ontsnappingsweg. In 1870 deed het Vaticaan afstand van Engelenburcht en werd het van het Italiaanse leger. Tot 1901 was het een gevangenis, maar in de jaren 30 werd het een museum. In Engelenburcht zijn kunstvoorwerpen te zien die de geschiedenis van Rome vertellen en vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad en zie je vele andere bezienswaardigheden. De brug over de Tiber heeft dezelfde naam als de burcht, Ponte Sant’Angelo. Op de eerste zondag van de maand kan je Engelenburcht gratis bezoeken.

Adres: Lungotevere Castello 50 Rome

Villa Borghese

Villa Borghese is een openbaar park van 80 hectare groot. Het is een heerlijk park waar je door heen kunt wandelen, rennen of fietsen en er is van alles te doen. Er rijdt een treintje door het park, zodat je niet alles hoeft te lopen. Er zijn verschillende beelden, fonteinen, tempels en musea in het park. Voor kinderen zijn er speeltuintjes en er zijn terrasjes om lekker even te zitten. Het park is gelegen ten noorden van de Spaanse Trappen.

Trastevere

De leukste en gezelligste wijk van Rome! Ik zou zeker een hotel boeken in deze wijk. Het ligt aan de westkant van de Tiber, ten zuiden van Vaticaanstad. Door het authentieke karakter van de wijk voelt het meer aan alsof je in een charmant dorpje bent. Trastevere heeft prachtige, smalle straatjes met middeleeuwse huisjes. Je vindt hier heel veel leuke, knusse restaurantjes, bars en trattoria’s en in de avond stroomt het vol met locals en toeristen. Overdag is de wijk rustiger en vind je de mensen rondom het centrale middelpunt van de wijk, Piazza di Santa Maria. Het is heerlijk om door de wijk te lopen en te genieten van de prachtige straatjes, locals, Fiat 500’s, Vespa’s, koffiebarretjes en knusse winkeltjes.

Hotel

Midden in de wijk Trastevere ligt het hotel YHR Hotel suite 51

Nadat je de poort binnen bent, vind je achter in het complex een lift waar je naar de juiste verdieping kan. Achter de deur bevinden zich 4 of 5 hotelkamers. Allemaal super netjes, ruim en een prima badkamer. Er is ook nog een gezamenlijke keuken waar je koffie/thee/sap en cake/koekjes kan pakken. Je krijgt voor het ontbijt vouchers en deze kan je inwisselen bij een ontbijttentje om te hoek. Je kan dan kiezen uit diverse croissants, omelet, koffie en jus d’orange.

Adres: Via Goffredo Mameli 51 Trastevere

2019-03-30T08:54:33+01:00

Wil je reageren?