Lissabon

Lissabon

Met zo’n 2.900.000 inwoners is Lissabon de grootste stad en tevens de hoofdstad van Portugal. De stad wordt ook wel de stad van de 7 heuvels genoemd en heeft een rijke geschiedenis. Slenter door de mooie, kronkelachtige en gezellige staatjes in de wijken Baixa, Bairro Alto en Alfama. Bekijk alle mooie historische gebouwen, het moderne Parque das Nações en het sprookjesachtige Sintra wat net buiten de stad ligt. Neem de tram door de steile straatjes of een tuktuk door de stad. Kortom, een leuke bestemming en zeker een aanrader voor een stedentrip op nog geen 3 uur vliegen van Nederland!

Station Rossio

Het prachtige station ligt midden in het historische centrum van Lissabon, tussen de pleinen Rossio en Praça dos Restauradores en is het belangrijkste station van de stad. Vanaf hier vertrekken alleen de treinen van en naar Sintra. Een ritje duurt 40 minuten en een retourtje kost maar € 5,-. Je hebt een Viva Viagem-kaart nodig om je reis op te laden. De sporen liggen een stuk hoger en deze kan je met de roltrap bereiken.

Torre de Belém 

De negentiende eeuwse toren Belém is een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen wanneer je in Lissabon bent. Deze oude verdedigingstoren was vroeger ook een gevangenis. Je kan de toren ook beklimmen voor € 6,-.
Het ligt prachtig aan de Taag en je vindt hier verschillende trucks waar ze ijs, eten en drinken verkopen. Er zijn meerdere terrassen en een souvenirsmarktje. Probeer ook eens de originele Pastel de Nata ofwel Pasteis de Belém, een heerlijke lokale, zoete lekkernij.

Tram 28

De bekendste tram van Lissabon is wel tram 28. Dat zie je ook direct bij de haltes. Er kunnen lange rijen staan voor specifiek deze lijn en wanneer je éénmaal een plekje hebt, heb je grote kans dat de karakteristieke tram zo vol zit dat je bijna niet van het uitzicht kan genieten. Een leuk alternatief is tram 12 die ook door de mooie steile straatjes van de stad gaat. Voor veel inwoners van de stad is de tram het meest gebruikte vervoersmiddel. Het brengt je in korte tijd ook makkelijk naar de hoger gelegen delen in de stad.

Praça do Comércio

Aan de Taag ligt het grote plein Praça do Comércio. Rondom het plein vind je vele restaurantjes met terrassen. Heerlijk om hier eten! Midden op het plein staat het standbeeld van Koning José I op zijn paard Gentíl. De prachtige triomfboog is de toegangspoort tot de stad en loop je de Rua Augusta in, de bekendste winkelstraat.  

Castelo de São Jorge

Het kasteel van São Jorge zie je vanuit bijna alle punten in de stad en ligt op het hoogste heuvel van de stad. Wij namen een taxi naar boven tot de entree van het kasteel. Vanuit het kasteel uit de 6e eeuw heb je een adembenemend uitzicht over de stad met de oranje daken en over de Taag met de Ponte 25 Abril en Cristo Rei. De straatjes bij het kasteel zijn prachtig met mooie pandjes en leuke winkeltjes.

Carmoklooster & Santa Justa lift

Het Carmoklooster is een voormalig klooster met een kerk in het centrum van Lissabon. In 1755 raakten beide gebouwen zwaar beschadigd tijdens een aardbeving. De ruïnes kan je nog bewonderen en liggen naast de Santa Justa lift. De lift, in het Portugees Elevador de Santa Justa, is bij toeristen erg in trek. De ijzeren lift staan midden in het centrum, Rua Santa Justa en is 45 meter hoog. De lift is begin van de 20ste eeuw gebouwd en is een ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard. Het kan er enorm druk zijn met lange wachtrijen. Wanneer je de trap bij de lift omhoog loopt, kan je rechts tegenover de straat een winkeltje in en daar gratis de moderne lift naar boven pakken. Je komt bij een leuke rooftop restaurant uit en kan vanaf daar ook naar de ijzeren brug lopen. Je hebt hier hetzelfde uitzicht!

Plein Rossio (Praça Dom Pedro IV)

Het Rossio plein is één van de mooiste pleinen van de stad. Vroeger vonden er stierengevechten, demonstraties en executies plaats. Nu is het een leuk en levendig plein met prachtige golvende, Portugese tegeltjes met rondom het plein winkeltjes en horeca. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het Teatro Nacional Dona Maria II. Het neoclassicistisch theater stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Midden op het plein staat een standbeeld van Pedro IV op een 23 meter hoge sokkel.

Praça da Figueira

Praça da Figueira is een groot en gezellig plein met meerdere winkeltjes en restaurantjes. Vroeger stond hier een ziekenhuis, maar deze werd vernield na een aardbeving in 1755. Op het plein staat een groot standbeeld van Johan I van Portugal op een paard. Toen wij er waren stond er een grote, overdekte markt en er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd. Tevens stapten wij hier op de hop-on-hop-off bus en namen we één van de vele tuktuks die aan het plein staan. Een duurder vervoermiddel, maar wel leuk om je zo te verplaatsen in de stad.

Sé Catedral de Lisboa

In de historische wijk Alfama staat de prachtige Sé kathedraal. Deze is gebouwd in 1147 en heeft meerdere aardbevingen doorstaan waarvan in 1755 de zwaarste was.

Ponte 25 de Abril & Monumento Cristo Rei

San Francisco meets Rio de Janeiro! De brug Ponte 25 de Abril is een kopie van de Golden Gate bridge in San Franciso en een absolute blikvanger van de stad. De stalen brug is zo’n 2,5 kilometer lang. Aan de overkant van de Taag staat het 104 meter hoge standbeeld Cristo Rei en is een kopie van het welbekende beeld Cristo Redentor in Rio de Janeiro. Je kan het beeld bezoeken en met de lift naar boven. Helaas was het net gesloten op het moment dat wij er aankwamen

Adres: Avenida Cristo Rei, 2800-058 Almada

Parque das Nações

Aan de Taag vind je het park der Naties, Parque das Nasções, gebouwd voor de wereldexpo van 1998. De wijk staat vol met moderne architectuur als Torre Vasco da Gama, Ocenario en Altice Arena. Er staat een grote kat als kunstobject gemaakt door Bordalo II. Hij is een in Lissabon geboren kunstenaar die grote kunstobjecten maakt van afval dat op straat is verzameld. Leuk om te doen; je kan met de kabelbaan van de ene naar de andere kant van de wijk en heb je een prachtig zicht over de stad, wijk, Taag en de Ponte Vasco da Gama. Dat is Europa’s 2e langste brug en heeft een lengte van maar liefst 17,2 kilometer. Ook vind je er meerdere restaurantjes, barretjes, bioscoop en een winkelcentrum. Je kan ook met de hop-on-hop-off bus hier uitstappen.

Sintra

Vanuit station Rossio ben je in 40 minuten met de trein in Sintra. Deze historische stad en omgeving staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wij pakten vanuit daar de tuktuk naar de prachtige tuinen van het Pena paleis. Via leuke weggetjes met een heel mooi uitzicht over de natuur en andere kastelen, kom je uit bij de start van het paleis. Via een mooie route wandel je door de tuinen van het Pena paleis en kom je uit bij het magische kasteel. Het kleurrijke kasteel valt heel goed op met zijn gele en rode kleuren tussen het groen van de natuur. Het lijkt echt net een sprookje, vooral doordat het ook erg mistig was. Het is gebouwd in de 19e eeuw en heeft diverse bouwstijlen met mooie geveltjes en vele torentjes. Zeker leuk om hier een dagtrip naartoe te maken.

En nog wat extra foto’s van Lissabon

Overnachten

Casas da Baixa – Jules & Madeleine

Een prachtig appartement midden in het centrum van Lissabon. Op een paar honderd meter afstand van o.a. Kathedraal Sé de Lisboa, Praça do Comércio en de Santa Justa-lift. Ik verbleef hier met 2 vriendinnen en hadden een slaapkamer en een slaapbank in een ruime woonkamer met keuken. Alles zag er super mooi uit en het was er brandschoon. https://www.booking.com/hotel/pt/casas-da-baixa.nl.html

Eten & drinken

Lissabon heeft een groot aanbod wat betreft restaurantjes, ontbijttentjes en café’s. Kijk hier wat mijn favoriete zijn.

2020-07-30T12:03:57+01:00

Wil je reageren?