San Blas

De prachtige San Blas eilanden, ofwel Kuna Yala genoemd, bevinden zich voor de Caribische kust van Panama. Het bestaat uit 365 eilandjes, waarvan er ongeveer 40 bewoond zijn door 300.000 Kuna-indianen. De visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor hen. Ook worden er kokosnoten en koffie geëxporteerd. Zij hebben hun eigen regels en wetten die los staan van de wetgeving in Panama.

Wij maakten een prachtige 6 daagse zeiltocht van Colombia naar Panamá. Je kan de route ook andersom nemen. Voor mij is het één van de meest unieke en tofste reizen die ik gemaakt heb!

Blue Sailing Zeilboot Sangria met Captain Mike

Vanuit de haven bij Cartagena vertrekt de zeilboot Sangria met Captain Mike aan boord. Allereerst is er een zeer strenge controle van je bagage door de politie. Al je spullen worden uitgebreid doorzocht op sporen van drugs. De zeilboot heeft 3 slaapcabines, een toilet, keukentje en 2 tafels met zitbanken. Wij waren met 6 passagiers aan boord en 3 bemanningsleden. Zij sliepen op de banken of op het dek. In de avond verlieten we de stad en zaten een volle dag op open zee. Mocht je snel zeeziek worden is het aan te raden om pillen hiertegen te halen. Na 1,5 dag varen kwamen we aan bij de San Blas eilanden. Captain Mike was vroeger chefkok en maakt de meeste fantastisch gerechten. Hij hield vissers aan en kocht verse kingcrab en langoustines en hij bereidde deze op zo’n fantastische wijze! Zeker een aanrader om met deze boot 6 dagen te gaan reizen!

365 bountyeilandjes op zee

De San Blas eilanden bestaan uit 365 bountyeilandjes. Makkelijk te onthouden, voor elke dag van het jaar eentje.

De San Blas eilanden zijn de nummer 1 vakantiebestemming in Panama. Misschien wel van heel Midden Amerika. Heel vreemd is dat niet, want deze eilanden zijn oogstrelend mooi. Gezegend met witte zandstranden, wuivenden palmbomen die over het strand hangen en kristal helder water is dit DE definitie van een tropisch paradijs.

De eilanden zijn nog niet ontdekt door het massa toerisme, dat mede te maken heeft met de bereikbaarheid. Je komt er namelijk niet zomaar.  Daarnaast doet de lokale Kuna bevolking hun uiterste best hun land te beschermen tegen het massa toerisme. En met succes (tot nu toe). De eilanden zijn zonder twijfel de mooiste eilanden die je vindt in Panama.

Kuna-indianen

De meeste eilanden van de San Blas eilanden zijn onbewoond. De oorspronkelijke inwoners van de eilanden zijn de Kuna’s. Zij ‘beheren’ de eilanden aangezien de San Blas eilanden een soort autonome regio zijn. Een bezoek aan een traditioneel Kuna dorp is  een must tijdens je verblijf op deze eilanden. De locals zijn super vriendelijk en leven nog op ouderwetste manieren op de eilandjes. Ze leven in rieten huisjes en dragen traditionele kleren. Wij zijn een avondje gaan barbecuen bij de familie, een unieke ervaring!

Biertje met beste zicht

Vlakbij de zeilboot stond een op een klein eilandje een barretje met een terras. Dat nodigde ons wel uit om daar een biertje te gaan drinken. Wow, hoe gaaf is dat! Dat was een biertje met het beste uitzicht ooit!

Aankomst Panamá

Voordat je echt in Panamá weer aan komt, moet je langs de immigratiedienst. Na een kleine 2 uur wachten (terwijl wij de enige waren) kregen we een stempel in onze paspoorten. Een boot bracht ons naar het vaste land en daar werd een taxi voor ons gebeld die er 4 uur later eindelijk was.

2021-04-07T14:34:59+01:00

Wil je reageren?