Lapland

Lapland
De beste reistijd om Fins Lapland te bezoeken is van begin december tot half april. In januari zijn de bomen mooi besneeuw en het is meestal nog niet zo koud als in februari. Overdag is het maar een paar uurtjes licht, maar het wordt er nooit echt donker door het licht van de zon en maan wat reflecteert op de sneeuw. De Finnen noemen dit Kaamos.

Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Kittilä is ongeveer 3,5 uur. Met een bus reden we in 15 minuten naar het centrum van Levi. Op Booking.com hadden we een huisje gehuurd op 5 minuten loopafstand van het centrum van Levi, Levin Kausikämpät. Een heerlijk huisje met een open haard en een sauna. Met een gemiddelde temperatuur van -15 buiten was het heerlijk om dagelijks een rondje sauna te doen.

Levi is het populairste skigebied van Finland en heeft ruim 40 skipistes in blauw, rood en zwart. De meeste pistes zijn voor mensen met een beginnend of gemiddeld skiniveau. Ieder jaar wordt in Levi de World-cup Alpine-skiën gehouden. De omgeving ziet er sprookjesachtig uit door de prachtige natuur met besneeuwde bomen. Het centrum van Levi heeft diverse winkeltjes, supermarkten, (après-ski)cafés en restaurants. Er zijn verschillende bureaus waar je excursies kan boeken. Wij deden dat bij Lapland Safaris en kozen voor de volgende excursies:

Huskysafari

Voor vertrek krijg je de benodigde warme kleding, extra sokken, schoenen en wanten bij het Safari-clubhuis. Per bus vertrek je naar de huskyboerderij en staan de enthousiaste huskyhonden te popelen om te gaan rennen. Samen met de honden trek je de prachtige natuur in en kan je 10 km lang genieten van deze geweldige ervaring! Na afloop krijg je warme bessensap in een typische Sami tent en worden er verhalen over husky’s verteld. Deze excursie duurt 3 uur en kost € 178,- (prijs verschilt per seizoen).

Sneeuwscootersafari naar een rendierenboerderij

Bij deze excursie krijg ook de benodigde warme kleding. Per sneeuwscooter rij je ongeveer in 40 minuten naar een rendierenboerderij. Op de scooter zit stuurverwarming en kan je je voeten redelijk beschut wegzetten. Achterop is het een stuk kouder en raad ik aan handwarmers in je wanten te doen. Het is echt super gaaf om zelf een sneeuwscooter te besturen. Op de rendierenboerderij stap je in een slee en trekken rendieren je 1 km voort over een tradioneel parcours. Nadien krijg je een warm drankje met iets lekkers en ga je per sneeuwscooter weer terug. Deze excursie duurt 3 uur en kost € 155,- (prijs verschilt per seizoen).

Langlaufen

Er zijn veel verschillende parcours om te langlaufen en zijn er 230 km aan routes. Wij huurden alle spullen bij Lapland Safaris voor maar € 14,- per dag en zijn zelf op pad gegaan.

Wandelen

Levi heeft zo’n mooie omgeving om te wandelen en we hebben de hele omgeving lopend gezien. Naast de skipiste in het centrum vind je een pad waarbij je via een 766 treden tellende trap bij het Panorama hotel uitkomt en een prachtig zicht hebt over het dorp en de natuur. Aan de achterkant van het hotel loopt een pad wat je kan volgen met de bordjes Café en kom je uit bij een houten hutje waar je drinken en worstjes van de barbecue kan kopen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de bergen en het dorp. Op het grote meer dat naast het K5 hotel ligt, heb je een goed zicht op het noorderlicht. Het weer moet hiervoor helder zijn. Op de Aurora app kan je goed zien of je kans maakt om het noorderlicht te zien. Deze geeft ook aan hoe krachtig het noorderlicht is en hoeveel bewolking er is. Het is een waar spektakel om naar te kijken wanneer het prachtig groene licht beweegt in de lucht.

Rendieren

In Fins Lapland zijn ongeveer net zoveel rendieren als mensen te vinden, zo rond de 200.000. De Sami zijn de oorspronkelijke, nomadische bewoners van Lapland (Noorwegen, Zweden en Finland). Rendieren lopen in het wild rond en je kan ze tegenkomen met excursies of bij het sami volk. Ook achter het K5 hotel staan prachtige rendieren te grazen in het eten en in de sneeuw en is zo mooi om naar de kijken. Kortom: een bijzondere bestemming met unieke ervaringen, sprookjesachtig uiterlijk, prachtige dieren en het magische noorderlicht.

Eten & drinken

Colorado Bar & Grill Levi is een gezellige tent met leuke zitjes. Wij hadden een leuk zitje met uitzicht op de piste. Uitgebreide kaart met voor ieder wat wils. De spareribs zijn echt super lekker en goed mals. Restaurant heeft gratis WiFi.

Adres: Hissitie 15 F

Classic pizza ligt aan het begin van het centrum en ziet er best sfeervol uit. Het is redelijk groot, maar door de indeling oogt het erg gezellig. Ze hebben er heerlijke pizza`s. Je kan kiezen uit veel verschillende soorten en je kunt ook je eigen pizza samenstellen.

Adres: Levintie 1590

Coffee House & Bar Levi ligt midden in het centrum van Levi. Er zijn verschillende zitjes en banken waar je kan zitten en hebben een ruim assortiment. Het eten heeft wel Finse prijzen en voor een stukje taart betaal je rond de € 6,-.
De warme chocolademelk met marshmallows was mijn favoriet. Deze is echt zoooo lekker. We kwamen hier bijna elke dag tijdens onze vakantie in Levi. Er zijn veel Nederlanders en dus ook een leuke ontmoetingsplek.

Adres: Taehtitie 5

2020-07-06T20:58:37+01:00

One Comment

  1. admin juni 15, 2021 at 5:23 am - Reply

    Hoi,

    Wij hebben destijds de excursies pas op locatie geboekt. We zaten er wel in een rustigere periode (januari)

Wil je reageren?