Gran Canaria

Gran Canaria
Gran Canaria, het eiland van de eeuwige lente, met een gemiddelde temperatuur van 22°C. Het behoort tot één van de zeven Canarische eilanden en ligt links van de kust van Marokko. Het eiland is 1.560km² groot en dat is ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht. De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas . Het hoogste punt is de Pico de las Nieves op 1949 meter hoogte. Een verrassend eiland met een prachtige natuur, mooie stranden en gezellige dorpjes. Heerlijk om het eiland met een auto te verkennen.

Puerto de Mogán

Op een klein half uurtje rijden van Playa del Inglés vind je aan de zuidkust het prachtige vissersplaatsje Puerto do Mogán. Het plaatsje doet idyllisch aan door de romantische straatjes met witte huisjes, gekleurde kozijnen en kleurrijke bloemen en maken het een pareltje om naar te kijken. Door de grachtjes die je overal ziet, wordt het ook wel het Venetië van de Canarische eilanden genoemd. Aan de haven zitten een paar restaurantjes en winkeltjes. We zijn naar de grote markt geweest, waar het druk was met toeristen. Er is een strandje waar je lekker kan zonnen en zwemmen en een boulevard met leuke eettentjes en winkeltjes. Wij denken dat dit wel de leukste en mooiste plek is om je vakantie op Gran Canaria door te brengen. Puerto de Mogán, het pareltje van Gran Canaria!

Dunas de Maspalomas & Maspalomas

In het zuiden van Gran Canaria vind je tussen Plaza del Inglés en Mapalomas, vind je de prachtige duinen van Maspalomas. Ze worden daar dunas de Maspalomas genoemd en trekt vele toeristen. De zandheuvels zijn meters hoog en geven je het gevoel in de Sahara te zijn. Het beschermd natuurgebied is 5 km² en door de zeewind veranderen de duinen constant van vorm. Per jaar verplaatsen de duinen ongeveer een meter richting het westen.

Pico de las Nieves & Roque Nublo

Roque Nublo, ofwel wolkenrots, is een overblijfsel van een vulkaanuitbarsting van ruim 65 meter op een paar kilometer afstand van het dorpje Tejeda. In de buurt kan je parkeren en vanaf daar kan je in ruim 30 minuten wandelen kan je de monoliet op 1813 meter hoogte bereiken. Je hebt een prachtig uitzicht over het eiland en je kan zelfs Pico del Teide op Tenerife zien. Pico de las Nieves is de hoogste berg op Gran Canaria met een hoogte van 1949 meter. Na een prachtige rit naar boven toe met vele steile kronkelde wegen, kom je op een parkeerterreintje. Vandaar heb je een geweldig uitzicht over het eiland.

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

Deze prachtige botanische tuin ligt net onder de hoofdstad Las Palmas, vlakbij Santa Brígida. Ze hebben enorm veel verschillende planten en ongeveer 2000 cactussen. Deze waren wel mijn favoriet, er zaten zulke grote cactussen tussen wat prachtig was om te zien. Ze zijn bijna alle dagen van het jaar open en entree is gratis.

El Bufadero de la Garita

Aan de oostkust van Gran Canaria, vlakbij de stad Telde, vind je het onontdekte natuurwonder van El Bufadero de la Garita, een enorm natuurlijk spuitgat in het vulkanisch gesteente met kolkend schuimend zeewater. Een gaaf fenomeen om naar de kijken, maar pas op dat je niet te dichtbij gaat staan. De golven kunnen erg sterk zijn!

Presas de Las Niñas

Het binnenland van Gran Canaria heeft een prachtig landschap. Via een mooie route kom je aan bij Presas Las Niñas. Het schitterende stuwmeer is kunstmatig aangelegd en door verschillende wandelpaden omgeven door Canarische pijnbomen kan je goed de omgeving verkennen. Er is een gebied waar je kan kamperen, zwemmen, vissen en barbecuen. Er zijn toiletten en er is een grote parkeerplaats en ruim 400 picknick plaatsen. Zeker de moeite om naar dit mooie gebied te gaan. groot recreatiegebied met onder andere tafels, vuurplaatsen, toiletten en parkeergelegenheid. Er is ook een gebied waar je mag kamperen. Weet u dat dit kleine eiland beschikt over 69 grote stuwmeren.

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria is de hoofdstad van Gran Canaria ligt in het noordoosten van het eiland aan de Atlntische Oceaan. Las Palmas de Gran Canaria heeft ongeveer 400.000 inwoners en is ongeveer de helft van de totale bevolking van Gran Canaria. Hiermee is het ook de grootste stad van de Canarische Eilanden. Las Palmas de Gran Canaria werd gesticht in 1478 en het beschikt over een belangrijk historisch en cultureel erfgoed. Vegueta is de oudste en één van de meest sfeervolle wijken in Las Palmas en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In Vegueta vind je het Plaza Santa Ana met de Cathedral de Santa Ana en daartegenover de acht honden die de kerk lijken te bewaken. Hier vlakbij ligt het winkelgebied Triana. De lange winkelstraat Calle Triana is een van de drukste in Las Palmas. Voor een paar euro kan je heerlijk lunchen op de terrasjes die je in de zijstraatjes vindt. Las Palmas heeft 2 stranden; Plaza de las Canteras en Plaza de las Alcaravaneras.

Los Azulejos

Ongeveer 10 km van Mogán vind je deze kleurrijke rotsformatie. De naam Los Azulejos is hier ook van afgeleid. De verschillende kleuren zijn het gevolg van oxidatie. Een prachtig zicht om naar te kijken.

Teror

In het binnenland van het noorden van Gran Canaria ligt het mooie plaatsje Teror. Teror is een bedevaartsoord geworden omdat hier Maria zou zijn verschenen op een tak van een pijnboom. In de Basiliek van de Virgen del Pino vind je een beeld. Plaza de Teror is het dorpsplein en je ziet er kleurrijke huisjes en typische balkons. Op zondag is het er markt en zeker leuk om dan Teror op deze dag te bezoeken.

Puerto de las Nieves, Faro punta Sardina & Galdar

Puerto de las Nieves is een leuk, klein vissersdorpje aan de noordwestkust van Gran Canaria. Vanuit hier vertrekt er een ferry naar Tenerife en daar doe je ongeveer een 1,5 uur over. Het dorpje staat bekend om zijn vele visrestaurants. Nu trekt het vooral nog veel locals in het weekend die hier vis komen eten, zwemmen en zonnen. Het doet een beetje Grieks aan door de wit met blauwe huisjes. Tot in 2005 een hevige storm ervoor zorgde dat hij afbrak, was de Dedo de Dios (vinger van god) een belangrijke bezienswaardigheid. Dit was een 30 meter hoge rots in de vorm van een vinger die naar de hemel zou wijzen. De Punta Sardina vuurtoren (Faro Punta Sardina) is een actieve vuurtoren ten noorden van het stadje Sardina. Op 27 kilometer afstand van de hoofdstad Las Palmas ligt het dorpje Gáldar. Op het plein Plaza de Santiago staat de kerk Santiago de los Caballeros, gebouwd op de plek waar eerder een Guanchen-paleisje en een Spaans fort stonden. Vanaf Plaza de Santiago loopt een autovrije winkelstraat met hangende bloemenmanden naar de drukke hoofdweg met het busstation.

Firgas & Arucas

Firgas belangrijkste straat is de Paseo de Canarias en Gran Canaria. Een steile straat met een boven- en benedengedeelte. Het bovenste deel staat voor de zeven Canarische Eilanden en van ieder eiland is met tegels een landschap gemaakt met het wapen van het eiland. Het onderste deel van de straat heeft een mooie waterval. Aan de zijkant van de waterval is een witte muur met 22 prachtige kleurige betegelde banken staan, die symbool staan voor de 21 gemeenten van Gran Canaria en nog eentje voor het eilandbestuur. Boven elke bank hangt een schilderij van tegels met het gemeentewapen. Het plaatsje Arucas ligt in de provincie Las Palmas. Een prachtige bezienswaardigheden in Arucas is de kathedraal San Juan de Bautista (Heilige Johannes De Doper ). Deze mooie kerk is gebouwd met blauwsteen uit Arucas en gemaakt door de plaatselijke ambachtslieden. De bouw startte in 1909 en heeft totaal 68 jaar geduurd. Eén van de torens meet zestig meter en is daarmee de hoogste kerktoren van het eiland. Rondom het centrale plein Plaza de San Juan staan historisch belangrijke gebouwen uit de 17e tot de 20e eeuw. Heel kleurrijk en leuk om hier een terrasje te pakken.

Agüimes

In het oosten van Gran Canaria ligt het dorpje Agüimes. Het oude, pittoreske centrum ‘casco historico’ heeft sfeervolle pleinen met veel beelden en knusse steegje in terracotta en gele kleuren. Op het plein staat de kerk Iglesia de San Sebastián en er omheen vind je leuke terrasjes. Een leuk dorpje om rond te dwalen en foto’s te maken.

Rondrijden eiland

Hotel Abora Catarina by Lopesan

In Playa del Inglés vind je het hotel Abora Catarina by Lopesan. Een prima all inclusive hotel met ruime, nette kamers met een balkon. Het eten is er prima, in de avonden is er variatie en hebben ze ook thema’s. In principe ben ik minder hiervan, maar de eerste keer met een baby op vakantie maakte het wel een stuk makkelijker. Er zijn meerdere zwembaden en een apart babybadje wat wel helemaal aan de andere kant van het hotel ligt. Je kan er de hele dag door snacks gekregen en ook drankjes geen gebrek. Binnen een paar minuten lopen sta je bij de prachtige duinen van Maspalomas. De zonsopkomst en de zonsondergang zijn adembenemend!

2020-07-21T13:51:19+01:00

Wil je reageren?