Medellín

Medellín is de 2e stad van Colombia en heeft 2,4 miljoen inwoners. De stad staat ook wel bekend als de stad van de eeuwige lente door zijn aangename temperatuur. De stad ligt prachtig gelegen in een vallei en heeft een mooie skyline. In de jaren 80 en begin jaren 90 stond de stad vooral bekend om drugs, geweld en criminaliteit onder leiding van Pablo Escobar, ofwel El Patron of Don Pablo. In deze tijd werden er wel 4000 moorden per jaar gepleegd. Ook de guerilla-beweging Farc was erg gewelddadig. De stad is nu weer een stuk veiliger geworden en er wordt  hard gewerkt aan de modernisering van de stad. In 1995 werd de metro van Medellín geopend, waarmee Medellín de enige Colombiaanse stad is met een metronetwerk. Ook is de stad voorzien van kabelbanen, zodat ook de hoger gelegen wijken in de stad bereikt kunnen worden. Medellín is nu een hippe en leuke stad om te bezoeken waarbij de meeste delen veilig zijn om te bezoeken. Het heeft een bruisend nachtleven, met talloze hippe restaurantjes en cafe’s. Vanaf Medellín vlieg je spotgoedkoop naar andere bestemming binnen Colombia met Viva Colombia.

Paragliden

Een must-do voor ons in Medellín was paragliden ofwel parapente genoemd. Door de goede wind hier is het dé plek om te paragliden. Via het hostel hoorden wij dat het weer goed was en zijn met de taxi daarheen gegaan. Vanuit El Poblado was dat ongeveer nog een uur rijden. Je koopt daar je tickets en betaalt ongeveer € 30,- voor 20 minuten. Met je ticket loop je de berg op en daar moet je nog enige tijd wachten tot je aan de beurt bent. Nadat de instructeur je goed heeft vastgemaakt, ren je samen van de berg af en zweef je in de lucht. Een super kicken gevoel en je hebt echt een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving. Normaal gezien land je weer op de berg na 20 minuten. Doordat de lucht draaide, konden wij niet landen en landden we uiteindelijk na 1 uur en 20 minuten in een grasveld naast de stad. Je wordt vanuit daar dan weer naar het beginpunt gebracht. Echt een super gave ervaring!

Comuna 13

Deze wijk staat bekend om haar kleurrijke streetart. Vroeger was dit één van de gevaarlijkste wijken van Medellín met ongeveer 130.000 inwoners. Toen hadden de rebellen van de FARC en ELN de macht in de wijk. Er werden veel mensen vermoord tijdens het geweld tussen de bendes, guerrillero’s, leger en militairen. De lijken werden gedumpt bij La Escombrera. Nu is het er een stuk veiliger. Er is een 400 meter lange roltrap gebouwd, bestaande uit 6 gedeeltes. Waar ze vroeger een uur over deden om de wijk uit te komen, doen ze er nu maar 5 minuten over. De wijk is nu kleurrijk door de vele prachtige muurschilderingen en je kijkt echt je ogen uit. Je kan dit onder begeleiding van een gids doen, maar ook zelf.

Free walking tour

Via andere reizigers hoorden we goede verhalen over de Free Walking Tour in Medellín. Enkele dagen voordat we deze tour wilden doen hadden we gereserveerd bij Real City Tours. Dit is ook nodig om te doen, want de tour is erg populair en zit snel vol. De gids neemt je 4 uur lang mee door de stad en vertelt je van alles over het verleden, heden, inwoners, stad en must-do’s in de stad. Je wandelt onder andere door de oude binnenstad en gaat naar Plaza de las Esculturas/ Botero waar 23 grote bronzen beelden staan. Super interessant om zo veel over deze interessante stad te weten te komen. Na de tour beslis je zelf wat je het waard vond en geeft dit als ‘fooi’ aan de gids.

Kabelbaan

Medellín heeft veilige en minder veilige buurten. Je vindt in de bergen nog veel sloppenwijken. Met de metro kan je goedkoop door de stad reizen. Een kaartje kost maar € 0,80! Inwoners vinden het fijn om met de metro te reizen; het is veilig, snel en goedkoop. De metrostations zien er allemaal ook super netjes uit. Met hetzelfde kaartje kan je een kabelbaan (Metro Cable, aangelegd in 2004) nemen over de sloppenwijken van station Acevedo naar station Santo Domingo. Zowel veel locals als toeristen maken hier gebruik van. Wij bleven een rondje zitten en zo konden we goed over de wijken heen kijken. Vroeger waren deze wijken in handen van de kartels en was het er erg onveilig.

El Poblado

El Poblado is de meest populaire wijk van Medellín. In deze wijk vind je de meeste toeristen en hostels. Rondom Parque Lleras zitten de meeste restaurantjes, bars, clubs, hotels en winkels. Vooral in het weekend is het hier erg druk en gezellig.

Pablo Escobar tour

Wanneer je in Medellín bent en de serie Narcos hebt gekeken, is het heel tof om de Pablo Escobar tour te doen. Er zijn diverse organisaties die het aanbieden. Ik zou goed kijken wat je te zien krijgt zijn de tour, want dat verschilt. Wij betaalden ongeveer € 15,- voor de tour. Onze gids wist veel te vertellen over die tijd en de serie Narcos wordt wel wat “veramerikaanst”.  In de 3 uur durende tour kom je langs de bekende plekken uit de serie. Wij gingen ook naar La Catedral, de ‘gevangenis’ die hij zelf heeft laten bouwen en waar hij 18 maanden heeft gewoond. Tegenwoordig is het een opvang voor daklozen boven de 60 jaar. Ook gingen wij naar het appartementencomplex waar hij met zijn familie woonde en werd gebombardeerd. De schilderijen die hij destijds daar had, hangen er nu nog steeds. Als laatste bezochten wij zijn graf waar ook zijn familie ligt. Pablo Escobar (ook wel Don Pablo of El Patron genoemd) verdiende op zijn hoogtij dagen zo’n 60 miljoen dollar per dag. Onder de armere inwoners was hij geliefd, omdat hij veel voor hen deed en hen veel schonk. Ook werd hij door veel mensen gehaat en heeft ongeveer 8000 moorden op zijn naam staan. Na zijn dood is de stad veranderd en een stuk veiliger geworden.

Dagtour Guatapé

We boekten een tour naar Guatapé bij VIT Tours incl. vervoer, paintballen, het dorp Guatapé bezoeken en naar de rots El Peñol. Hiervoor betaalden wij ongeveer € 45,- en daarvoor was je meer dan 12 uur onderweg.

Guatapé is één van de kleurrijkste dorpjes in Colombia op 2 uur rijden van Medellín. Het is maar een klein dorpje en na een paar uur heb je alles echt gezien. Je kan koffie drinken op Plazoleta waar je de gekleurde trappen vindt en in het dorpje zie veel tuktuks.

Waar je zeker naartoe moet gaan tijdens je bezoek aan Guatapé is de bekende rots El Peñol de Guatapé. Het nationaal monument heeft zo’n 740 treden en is 200 meter hoog. Het is een pittige klim naar boven, maar dat is het helemaal waard. Van de top heb je een prachtig uitzicht over het stuwmeer Embalse de Guatapé dat zorgt voor 12% van de energie van Colombia.

Pablo Escobar had een vakantiewoning aan het stuwmeer en daar zijn wij met de tour gaan paintballen. We waren met 18 man en de groep werd in opgesplitst in 2 groepen. We moesten bij elkaar de vlag zien te stelen en dat was super gaaf om te doen. Zijn woning is erg vervallen, maar toch interessant om zo een kijkje te nemen in zijn leven. In het restaurant kregen we nog een lunch alvorens we verder gingen.

Rango Boutique Hostel

Op 2,8 km van het vliegveld vind je dit super hippe en stoere hostel. Op een paar honderd meter van het hostel vind je het bruisende leven met vele restaurantjes en café’s. Het is sinds mei 2017 open en wij waren er in die maand. Het wordt gerund door 2 Zwitserse jongens en hebben het helemaal industrieel ingericht. Het beschikt over diverse slaapzalen en privé kamers. Ook is er een dakterras waar ze regelmatig iets organiseren. Beneden zit een restaurant waar je ook heerlijk kan ontbijten. Super vriendelijk personeel en helpen je graag met het zoeken naar excursies. Voor mij was dit hostel het beste, schoonste en coolste hostel tijdens mijn reis door Zuid-Amerika. Naast het hostel zit het gezellige restaurant Zorba.

Adres: Calle 8 42-25 El Poblado

Eten & drinken

Zorba: Naast ons hostel vind je Zorba. Het is er altijd super druk, dus ga op tijd om een tafeltje te weten te bemachtigen. Ze hebben hier één van de lekkerste pizza’s die we in Colombia hebben gegeten. Super leuk sfeertje en de prijzen zijn oké.

Adres: Calle 8a 42-33 Poblado

Burdo: Gave eettent met een tof interieur. Goede burgers en goede cocktails. Het is er iets prijziger dan andere eettentjes, maar dat is het wel waard.

Adres: Carrera 35 8a 101 Provenza

2019-07-24T17:08:26+01:00

Wil je reageren?