Rio de Janeiro

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro is met meer dan zes miljoen inwoners de tweede grootste stad van het land en met de agglomeratie erbij komt het inwonertal op meer dan twaalf miljoen. Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië en nu is dat Brasilia. Rio de Janeiro betekent januaririvier en de inwoners van Rio worden Carioca’s genoemd. Rio heeft veel bekende highlights om te bezoeken zoals Cristo Redentor en de Suikerbroodberg. Ook de stranden van Copacabana en Ipanema klinken bij de meeste mensen bekend in de oren. Maar Rio staat vooral ook bekend om de grootste en spectaculairste carnaval ter wereld. Wat is dat een feest!!

Fietstour door Rio

Om een goede eerste indruk van Rio te krijgen, is het leuk om een fietstour te doen door een deel van de stad. Wij boekten deze bij http://riobybike.com/nl, waarbij je een Nederlandse gids hebt. Het meetingpoint is bij een straatje achter het strand van Copacabana. Wij hadden Stefan als gids bij de Panorama tour en hij vertelde van alles over de stad en de bezienswaardigheden waar we stopten.

Cristo Redentor

Cristo Redentor, ofwel Christus de Verlosser, is het bekende beeld van Rio de Janeiro en waakt over de stad. Het beeld Cristo Redentor is 38 meter hoog en weegt 1145 ton. Het staat boven op de 710 meter hoge berg Corcovado en de spanwijdte van de armen is 28 meter. Het beeld is gemaakt in Frankrijk en in blokken per schip naar Rio de Janeiro in Brazilië vervoerd. Het is een echte toeristische attractie en het is er enorm druk met zo’n 7500 bezoekers per dag en 2.500.000 per jaar. Toch kan je het niet overslaan wanneer je in Rio bent, want het staat ook nog eens op de lijst van 7 nieuwe wereldwonderen.

Suikerbroodberg, Pão de Açúcar, Sugarloaf Mountain

Vanaf veel punten zie je de Suikerbroodberg liggen. De top van de Suikerbroodberg is 396 meter hoog. Entree is 72 Reais, ongeveer 22 euro. Best prijzig, maar ik zou het toch doen als je in Rio bent. Wanneer je aan het eind van de dag gaat, zie je de prachtige zonsondergang over de stad. Vergeet niet iets te drinken bij de loungebar. Het is redelijk prijzig, maar je voelt je heel rijk als je daar zit met je drankje en het uitzicht. Met de kabelbaan ga je omhoog en stopt bij de laagste berg. Vanuit daar heb je al een mooi uitzicht. Dan kan je met de kabelbaan verder omhoog en sta je bovenop de Suikerbroodberg. De kabelbaan werd aangelegd in 1912, is 1400 meter lang en kan 75 passagiers vervoeren. Je hebt een prachtig uitzicht over Rio.

Escadaria Selarón

De in Chili geboren Jorge Selarón verhuisde in de jaren ’80 naar Rio de Janeiro. Hij woonde in de wijk Lapa die wordt verbonden met de wijk Santa Teresa door middel van een aantal trappen met totaal 250 treden. In 1990 besloot hij de trap op te fleuren. Eerst door de trap de kleuren groen, geel en blauw te geven, later betegelde hij deze met kleurrijke mozaïektegels. Toen mensen hoorden en zagen waar hij mee bezig was, kreeg hij al gauw mooie tegeltjes van over de hele wereld die hij in zijn trap kon verwerken. Als je goed kijkt, vind je er ook een paar uit Nederland. Hij overleed in 2013 en tot die tijd werkte Selarón nog regelmatig aan de trappen met zijn rode hoed op. Het is niet helemaal duidelijk hoe hij is overleden, maar het schijnt dat hij op zijn eigen trap is gevonden. Het is inmiddels een grote toeristische attractie geworden en vooral in de middag is het er erg druk. Wil je een foto zonder ander toeristen erop, dan kan je het beste vroeg in de ochtend gaan. Selarón noemde de trappen ‘mijn eerbetoon aan het Braziliaanse volk’.

Copa Cabana, Ipanema & Leblon

Met afstand de bekendste stranden van Rio de Janeiro zijn de Copacabana en Ipanema welke ook naast elkaar liggen. Daarna volgt nog Leblon in een wat chiquer gedeelte van de stad. Copacabana is hét bekendste strand van Rio en is maar liefst 4 km lang. Het is een fijn zandstrand en van bovenaf lijkt het op een halve maan. Het strand is opgedeeld in verschillende secties als post 1, post 2, post 3 enz. Bij elke post staat verschillende kiosken en hier kan je eten & drinken halen. Het heeft een brede boulevard met veel restaurantjes en hotels. Een opvallend gebouw in Copacabana is het Copacabana Palace Hotel. Dit hotel is in 1923 in gebruik genomen en is ontworpen door een Franse architect Joseph Gire. Het is een luxe en duur hotel en aan de voorzijde heb je een prachtig uitzicht over de Copacabana. Daar wordt gevoetbald, gesport, geparadeerd in bikini’s en het stikt er van de verkopers en straatartiesten. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand. Aan het einde van Copacabana staat het Forte de Copacabana, de militaire basis. De basis is open voor het publiek en is omgebouwd tot de site van het Museu Histórico do Exército, het museum van de geschiedenis van de krijgsmacht. Op het schiereiland bevindt zich ook het oude fort van Copacabana. Je kan hier heerlijk op het terras zitten en uitkijken over het strand van Copacabana. Het strand van Ipanema trekt een iets chiquer publiek. Hier is zien en gezien worden erg belangrijk en hier vind je luxe winkels, chique straten en goede restaurants. Hier zit ook een winkel van Ipanema slippers. De hipste mode vind je aan en bij de Visconde de Piraj. Het strand vind ik mooier dan dat van Copacabana. Als je een iets minder druk strand zoekt dan is het strand van Leblon een aanrader. Daar is het iets rustiger en komen ook meer gezinnen. De wijk is bewoond door de rijkste en belangrijkste personen van Rio.

Carnaval

Sambódromo

Speciaal voor carnaval is in 1984 de paradeplaats Sambódromo aangelegd en werd ontworpen door Oscar Niemeyer. De 770 meter lange straat Marqûes de Sapucaí staat volgebouwd met tribunes waar 90.000 toeschouwers op passen. Elke avond van carnaval lopen er 6 sambascholen mee en krijgen ieder 75 minuten de tijd om met praalwagens en zo’n 3000 prachtige mensen door de Sambódromo te trekken en is een waar spektakel om naar te kijken. Iedere avond is er één winnaar en zij strijden op woensdag om de titel. Wanneer je hier vooraf kaartjes voor koopt, betaal je de hoofdprijs. Vaak kan je net voor of tijdens carnaval aan goedkope kaartjes komen. Buiten het carnavalsseizoen wordt de Sambódromo regelmatig gebruikt voor popconcerten.

Bloco’s

Straatcarnaval, ofwel bloco’s genoemd beginnen al in januari en duren tot de zondag na carnaval. Er zijn er zo’n honderden! Carnaval Bloco’s zijn overal in Rio de Janeiro te vinden en is een geweldig feest elke keer. Wij verbleven in de wijk Santa Teresa en daar heb je op zaterdag van carnaval een bloco die al om 07.00h ’s ochtends begint. Echt super gaaf om hierbij te zijn geweest met zo’n 10.000 andere feestgangers en genoten van de sambamuziek en bandjes. Je kan overal boekjes halen met een programma waar en wanneer welke bloco’s plaatsvinden. Op vrijdag met carnaval begint het met Bloco das Carmelitas in Santa Teresa. Veel feestvierders zijn hetzelfde verkleed als we carnaval in Nederland kennen en gaan verkleed als Superman of de Kleine zeemeermin, maar dat in de zomerse versies. In het zuiden van het land vieren wij ook elk jaar goed carnaval, maar om hier eens bij te zijn geweest was wel echt een hele gave ervaring!

Afterparty

Carnaval duurt tot en met dinsdag, maar in de dagen erna zijn er ook nog diverse bloco’s. Wij kwamen hier onverwachts bij één terecht en was echt zo gezellig! Dat was op onze laatste dag in Rio en na een uurtje slapen, moesten we naar het vliegveld om verder te reizen naar Peru. 

Santa Teresa

Wij verbleven in deze leuke, artistieke wijk in een Airbnb tijdens carnaval. Eigenaresse Rita en bewoonster Ana zijn beide super aardig en netjes. Naast de fijne kamer mochten we gebruik maken van de keuken en de ruime woonkamer. Ook hadden we een leuke huishond, Preto de oude Labrador. https://www.airbnb.nl/rooms/9109709 Aan het einde van de straat vind je Bar do Gomez, een leuk authentiek cafeetje waar ze zelfs Duitse kroketten verkopen. Tijdens carnaval komen hier regelmatig blocoparty’s voorbij en is het gezellig om hier te staan. Wanneer je vanuit de Airbnb de andere kant oploopt, kom je bij de opstapplaats van de Bonde. In 2011 ontspoorde één van de trams met 5 doden en 27 gewonden tot gevolg. Het gebruik van de tram werd onmiddellijk stopgezet. In november 2013 werd begonnen met de werken om de tram terug in gebruik te nemen. Het originele plan was om de tram terug te laten rijden in juni 2014, maar uiteindelijk duurde het tot 27 juli 2015 om een eerste gedeelte (van Largo da Carioca tot Largo do Curvelo) terug in gebruik te nemen.

Morro Dois Irmaos, Two Brothers Hill

Met de Uber laat je je afzetten bij Favela Vidigal. Vanuit daar kan je met de motortaxi naar boven. Het is een super spannend ritje, want ze scheuren langs iedereen en alles omhoog. Voordat je de berg kan beklimmen moet je nog iets kopen in een winkeltje en afgeven om zo de wijk te steunen. Daarna mag je langs een veldje lopen en start de hike naar boven.
Het is een pittige wandeling omhoog, duurt ongeveer een uur. Als je de top hebt bereikt, word je direct beloond met het prachtige uitzicht over de stad. Zeker net zo mooi als vanaf de Suikerbroodberg. We zijn daar een half uur blijven zitten en genoten van het uitzicht. De tocht naar beneden is op sommige punten ook zwaar, omdat het best glad kan zijn. Trek goede schoenen aan voor deze wandeling, deze heb je echt nodig vooral wanneer het eerder heeft geregend. Onderweg vind je nog een punt waar je drinken en ijsjes kan kopen.

Verder….

Het Maracanã voetbalstadion is één van de grootste voetbalstadions ter wereld. Na een aantal renovaties is de capaciteit nog voor 80.000 bezoekers. Het stadion is de thuisbasis van de twee grootste voetbalclubs van Rio: CR Flamenco en Fluminense FC. Het is dagelijks geopend, behalve op wedstrijddagen en dan kunnen (toeristen) het stadion van binnen bewonderen. Helaas was het zomerstop in de periode dat wij er waren en konden we dus niet naar een voetbalwedstrijd.

Rocinha is Rio’s grootste favela, zelfs de grootste van heel Latijns Amerika. Met een geschatte populatie van 150.000 mensen, heeft het vergeleken met andere favelas een beter ontwikkelde infrastructuur.

Het vriendelijke Vidigal is een van de meest leefbare favelas en ligt tegen de steile helling van de rotsformatie Morro Dois Irmãos. Met een gids kan je deze wijken wel verkennen, maar ik zou er niet alleen doorheen gaan lopen. Je kan verschillende tours boeken.

2018-07-05T15:55:38+01:00

Wil je reageren?