Curitiba

Curitiba is de hoofdstad van de staat Paraná en de grootste stad van het zuiden met 1,8 miljoen inwoners. Curitiba staat bekend om de hoeveelheid groen en het efficiënte systeem van openbaar vervoer met snelle bussen, die op speciaal voor hen gereserveerde rijstroken rijden. De bussen zijn heel lang en onderverdeeld in drie afdelingen. Zij stoppen op verhoogde perrons, zodat ook gehandicapten gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. Per inwoner is er 51 vierkante meter groen, ongeveer drie keer zoveel als door de UNESCO wordt aangeraden.

Centro

In het centrum van Curitiba vind je mooie kerkjes, kleurrijke huisjes aan een plein met terrasjes en een prachtige universiteit. Er is een ruime winkelstraat waar je o.a. C&A vindt. Rondom de winkelstraat zijn diverse parkjes waar je heerlijk even op een bankje kan zitten en kan kijken naar de mensen die voorbij lopen.

Hop on, hop off, Linha Turismo

In het centrum kan je opstappen op de dubbeldekkerbus en deze rijdt langs alle hoogtepunten van de stad. Er zijn 5 plekken waar je uit kan stappen. Het is ook leuk om eerst een hele ronde te blijven zitten en daarna te kiezen waar je uit wilt stappen. Je kan o.a. in het Engels luisteren dmv oortjes waar je langs rijdt en krijgt hier achtergrondinformatie over. Wij zijn diverse keren uitgestapt en zagen o.a. Parque Tanguá, Opera de Arame, Parque São Lourenço en Torre Panoramica de Curitiba. In deze toren kan je een entreekaartje kopen en met de lift naar boven. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wat echt de moeite waard is om uit te stappen is het NovoMuseu, ook wel bekend als het Oscar Niemeyer museum. Een prachtig bouwwerk van de architect Oscar Niemeyer, wat ook wel ‘het oog’ wordt genoemd. Het museum werd in 2002 geopend en telt 9 expositieruimtes.

Morretes

Vanuit het station van Curitiba kan je met de trein naar Morretes. Je vertrekt ’s ochtends vroeg rond 08.00h en je hebt verschillende klasses waar je een ticket voor kan boeken. Kaartjes zijn redelijk aan de prijs. Wij zaten in de goedkoopste klasse wat prima was. Het is best een leuke en mooie route erheen, maar duurde wel 4 uur met max 25km/h. Het dorpje is heel mooi met veel oude, gekleurde huisjes. Heerlijk op een terrasje gezeten en in de middag weer met de bus terug naar Curitiba.

Corner Barbershop Cafe

Super gave, hippe old barber shop vlakbij het centrum. Hip en industrieel ingericht en er werken hippe mannen. Terwijl je geknipt wordt of aan het wachten bent kan je een koffie of nog beter een biertje bestellen! Dikke aanrader voor alle mannen!

Adres: R. Trajano Reis, 107 Curitiba

Hostel Matilda

Prachtig hostel op een paar minuten loopafstand van het centrum. We hadden een hele grote kamer met een 2-persoonsbed. Super luxe met een nieuwe badkamer erbij. Dit was voor dezelfde prijs als een bed op een dorm, dus de keuze was makkelijk. Alles is super schoon en de kamers zien er als nieuw uit. Leuke zithoek waar je tv kan kijken en een lange tafel om samen aan te eten. Één van de betere hostels tijdens onze reis door Zuid-Amerika.

Adres: Rua Treze de Maio 568 Curitiba

2018-06-18T17:52:46+01:00

Wil je reageren?